Annonse
13:43 - 17. januar 2013

Camerons europeiske knipe

USA mener Storbritannia må holde seg i EU-folden.

Svekket: Europeiske ledere har tradisjon for å søke å komme hverandre til unnsetning når de har problemer hjemme. Men det er høyst uklart hvor mye de andre europeiske statslederne kan eller vil gi den britiske statsministeren. Her i Brussel under EU-toppmøtet i november. Foto: Yves Herman/Scanpix
Annonse

UTENRIKSANALYSE

USAs viseutenriksminister Philip Gordon provoserte under sitt besøk i London i forrige uke med å si at at den amerikanske administrasjonen ønsket et sterkt Storbritannia i et sterkt EU. «Amerikanerne bryr seg ikke om hva som er bra for Storbritannia», skrev avisen The Telegraph på lederplass.

Gordons timing er nøye beregnet. Storbritannias statsminister David Camerons har ryggen mot veggen. Mens alle venter på hans lenge bebudete EU-tale får UK Independence Party, som vil ha landet ut av EU, stadig større oppslutning på meningsmålingene. Camerons eget konservative parti later til å være kontrollert av de dypt EU-skeptiske. Cameron har antydet at han regner med å klare å fremforhandle en bedre avtale med EU for Storbritannia. Den skal så legges frem i en folkeavstemning.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse