10:00 - 18. oktober 2013

Begrunnet afrikansk motstand

Vestlige land bør være mer ydmyke overfor afrikanske lederes evne til å rydde opp på eget kontinent.

Sudan: Senegalesiske soldater fra Unamid, den felles fredsoperasjonen i Darfur mellom Den afrikanske unionen (AU) og FN. Tre soldater ble drept i et angrep denne uken. Afrikanske ledere føler de blir satt på sidelinjen av vestlige makter når det gjelder å løse konflikter på eget kontinent. Foto: Albert Gonzalez Farran, UNAMID/AP/NTB Scanpix

UTENRIKSANALYSE

I forrige uke holdt afrikanske statsledere et ekstraordinært møte i hovedkvarteret til Den afrikanske union (AU) i Addis Abeba. Møtet dreide seg om Afrikas forhold til Den internasjonale straffedomstolen (ICC), og på forhånd hadde ryktene gått om at mange av de 34 afrikanske landene som i dag er medlemmer av ICC, ville melde seg ut av det de oppfatter som en rasistisk domstol som bare er ute etter afrikanere, og der presidentene i Sudan og Kenya er tiltalt for krigsforbrytelser.

Det ble ingen kollektiv utmeldelse, noe særlig Sudan uttrykte skuffelse over. Men det ble vedtatt å be om at begge sakene utsettes og at ICC ikke skal kunne kreve at et sittende statsoverhode møter for retten.

Annonse