Annonse
10:03 - 29. november 2013

Arvesynden

«Hvis reell sosial mobilitet er vanskelig, er det positivt om de økonomiske konsekvensene ikke blir for store», skriver Nils August Andresen.

Annonse

I Bibelen går det 77 generasjoner fra Adam til Jesus. Nesten hver eneste person i Bibelen blir listet opp som et produkt av sine mannlige forfedre, sin far og farfar, sin oldefar og tippoldefar. Bare Jesus listes med alle 77 forfedre, men alle listes med noen. En mann kan ikke være bare en mann, han er alltid og uten unntak noens sønn og noens sønnesønn, en konsekvens mer enn en årsak. 

Forrige århundre var klassereisenes århundre. Det var århundret da arbeidersønnen Einar Gerhardsen ble statsminister, da vi sluttet å være konsekvenser av vårt familietre, og ble årsaker i våre egne liv.

Slik tenker vi, i hvert fall. Og Norge er et av landene i verden med høyest sosial mobilitet, slik vi vanligvis har målt slikt. Og generelt er det slik at jo lavere inntektsforskjellene er, jo lavere er andelen av inntektsforskjeller som forklares av inntektsforskjeller i foregående generasjon. Hvis det er sant, skulle besteforeldre, oldeforeldre eller fjernere forfedre være nesten uten betydning for dine sjanser her i livet.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse