15:44 - 29. august 2013

Åpner for aksjon uten FN-mandat

Ingen av de fire borgerlige partiene vil helt utelukke at Norge kan komme til å støtte en militæraksjon i Syria uten mandat fra FNs sikkerhetsråd.

Hastemøte: Utenriksminister Espen Barth Eide og leder av utenrikskomiteen, Ine Marie Eriksen Søreide, etter å ha informert Stortingets utenrikskomité om Norges forhold til situasjonen i Syria. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget ble hasteinnkalt til et møte med utenriksminister Espen Barth Eide onsdag ettermiddag. Etter møtet sa Barth Eide at han «opplever at det er meget bred enighet» i Stortinget om at dersom det skal brukes militær makt mot Syria, må det gis mandat fra FNs sikkerhetsråd til å gjøre det.

Men de fire borgerlige partiene, som ligger an til å få flertall i Stortinget etter valget 9. september, lukker ikke døren helt for å støtte eller å delta i en aksjon uten FN-mandat. Alle understreker at det ikke er ønskelig eller sannsynlig at Norge sier ja til en operasjon uten FN-mandat. Men de er mindre kategoriske enn den rødgrønne regjeringen.

Mye tyder på at USA, Storbritannia og Frankrike vil gjennomføre en begrenset militæraksjon mot Syria, som en reaksjon på bruken av kjemiske våpen mot innbyggerne i en Damaskus-forstad 21. august.

Annonse