09:01 - 25. januar 2013

Angriper Gjørv-rapport

Kommisjonens rapport er på randen av det uansvarlige, hevder fredsforsker J. Peter Burgess.

Svarer på kritikken: Alexandra Bech Gjørv, som ledet 22. juli-kommisjonen, mener Prio-forsker J. Peter Burgess tillegger kommisjonen større naivitet enn det er grunnlag for i rapporten. FOTO: BERIT ROALD/SCANPIX

I et innlegg i Morgenbladet denne uken kritiserer Peter Burgess 22. juli-kommisjonen for å konkludere med at «angrepet på regjeringskvartalet kunne vært forhindret», og for å slå fast at «gjerningsmannen kunne vært stanset tidligere». Burgess, som er forsker ved Institutt for fredsforskning (Prio), mener disse konklusjonene bygger på en misforståelse om terrorismens egenart, som er at den er uforutsigbar.

– Burgess tillegger kommisjonen mer spekulasjoner om alternative hendelsesforløp enn rapporten gir grunnlag for, sier Alexandra Bech Gjørv, advokaten som ledet 22. juli-kommisjonen. Hun sier videre:

– Vi har aldri gitt uttrykk for at de tiltakene vi peker på, kunne ha avverget ethvert terroranslag. Burgess har rett i at dersom høyblokka i regjeringskvartalet, som var det sterkt skjermingsverdige objektet, hadde blitt beskyttet, kunne gjerningsmannen ha valgt andre mål. Vi har aldri sagt noe annet. Han slår inn åpne dører.

Annonse