15:12 - 01. august 2013

Anakronistisk venstreparti

Det siste tiåret har SV mistet nesten alle sine unge velgere. Ungdommens verdier har endret seg, sier forskere.

Unge fanebærere: Ezgi (17), Jens (16) og Rebekka (17) elsker å være på SU-leir, men de forteller at SV er upopulært på skolene de går på. Gjennomsnittsvelgeren til SV blir stadig eldre, og snittalderen økte fra 40,5 i 2005 til 44,8 år i 2009, ifølge tall fra valgforsker Bernt Aardal. Med en slik utvikling skiller SV seg markant fra de andre partiene, med unntak av Fremskrittspartiet, som også får eldre velgere. Foto: Siv Dolmen

– I 2005 var partiet en helt annen merkevare. Da fikk du applaus på skoledebattene bare du sa at du var fra SV, sier Andreas Halse, leder i Sosialistisk Ungdom (SU), mens han sitter på en benk utenfor Gulsrud leirsted i Buskerud.

SVs ungdomsparti har sommerleir, og attraksjonene er akkurat som man kan forvente på en samling for unge sosialister. 40-50 telt er satt opp på de grønne slettene mellom klubbhuset og Tyrifjorden, og boksen med kondomer, som henger like ved teltområdet, er tom. Et banner sier «Make love, not porn». Noen ungdommer sitter rundt bord og spiller kort, diskuterer og røyker, mens andre slår hjul. Deltagere kan «tegne sitt miljøbudskap» og vinne en «kul olje-cd», besøke en Attac-stand, eller snakke med Amnestys gulkledde representanter som vandrer mellom røde flagg prydet med «SU». En eldre kvinne går rundt og roper «Nei til Israel!» mens hun deler ut brosjyrer til politikerspirer som bærer Natur og Ungdom-nett eller har «Nei til EU»-klistremerker på mobilene sine.

Men denne klassiske pakken med venstresidens lokkemidler, som er akkurat den samme som ved skolevalgene i 2005, har mistet appell. Eller som SU-leder Halse sier det selv, før han skal forberede seg til en fotballkamp nede ved vannkanten:

Annonse