Annonse
12:16 - 13. desember 2013

Adopsjon mot surrogati

Alle norske partier er motstandere av surrogati. Enklere tilgang til adopsjon kan bli det politiske svaret.

Annonse

Det er ikke forbudt med surrogati i Norge i dag – ingen kan nekte en kvinne å bære frem et barn og så si fra seg foreldreretten til fordel for noen andre. Men paret som eventuelt skal motta barnet har ingen juridisk beskyttelse: Skulle kvinnen ombestemme seg, beholder hun barnet, selv om det skulle være skrevet en avtale på forhånd.

Problemet kommer når man trenger hjelp i selve befruktningsprosessen, for det er ulovlig for helsepersonell å sette egg inn i en annen kvinnes livmor. Dermed reiser norske par til utlandet – fortrinnsvis til USA og, frem til for noen måneder siden, til India.

– Selv om alle barn selvsagt er velkomne, er vi imot surrogati. Prinsippet bak, at vi kjøper oss en livmor fra fattige i India eller fra folk som sliter økonomisk, er et utgangspunkt som er feil for KrF, sier Olaug Bollestad, stortingsrepresentant og medlem av Helse- og omsorgskomiteen for KrF. Hun mener adopsjon er å foretrekke.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse