Annonse
11:55 - 11. juli 2013

Å bygge et gulv

Alle vet at den norske forbruksfesten er produsert av underbetalte arbeidere. Hva gjør Norge med det?

Annonse

«Vår oppgave som politikere er å bygge dansegulvene, slik at enkeltmenneskene kan få danse sine egne liv», uttalte en gang Tage Erlander, den gang svensk statsminister. Det er ikke rart dette er et av Jens Stoltenbergs favorittsitater. Livet er en fest. Arbeiderpartiet er partyfikser.

Samtidig vet vi at den norske forbruksfesten er produsert av arbeidere i lavkostland som ikke fester like mye. «Gulvet» brukes som metafor også i debatten om hva som skal til for å bedre deres livsvilkår: «Vi må få på plass et robust rettighetsgulv som overvåkes og håndheves», sies det. Betydningen er altså nokså lik, gulvet står her for minstestandarder. Men det er stor uenighet om hvordan dette gulvet skal bygges.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hvorfor ble akkurat bompenger den skjebnesvangre tuen – som velter regjeringen ut i krise og skaper protestpartier i kommuner over hele landet? Bompengene har til nå klart å betjene…»