Annonse
14:45 - 27. september 2012

Vett i pannen, stål i ben og armer

Er mangelen på kroppsarbeid en trussel mot vår intelligens?

Fysisk forfatter: Mikael Niemi skriver bøker. I Norge vil mange særlig forbinde ham med Populærmusikk fra Vittula, og har altså ikke et spesielt fysisk yrke. Men han legger vekt på at han kommer fra en kultur hvor kroppsarbeid har vært av stor betydning. Foto: Johan Sjöblom/Land
Annonse

Morfaren min var meieribestyrer. Han satt en del timer på kontoret, men gikk også rundt i lagerfrakk og inspiserte ostene. Farfaren min var slakter. Han jobbet med kniven og kjøttet, og kuttet en gang av seg flere av fingrene på den ene hånden.

Faren min er sosionom. Ikke den mest fysiske jobben, men han tar det igjen på fritiden. Han har selv kultivert tomten hvor huset står, et flatt jordstykke er blitt bakkete og kupert ved hjelp av stein han har fått fra omkringliggende jorder og lempet på plass. Han legger tak på garasjen, luker i bedene, og gjør det samme som tusenvis av andre, norske menn med stillesittende jobber: Han jobber med ved. Kvister, kapper, kløyver og stabler. Vedarbeidet er en fysisk botsøvelse i en skjermdominert hverdag.

Hva gjør jeg? Jeg sitter, ringer, skriver, går i møter. Tar en og annen tur ut i «virkeligheten», da oftest med bil eller t-bane. På fritiden kompenserer jeg med ting som kanskje er fysisk, men langt utenfor det en kan kalle kroppsarbeid.

Annonse