Annonse
14:31 - 15. november 2012

Ubehaget ved EØS

Stortingsmelding nr. 5 om EØS og Norges andre avtaler med EU har hittil gått ubemerket hen.

Jens Stoltenberg og resten av regjeringen ønsker ifølge Stortingsmelding nr. 5 å føre en åpen europapolitikk, som inviterer til debatt og dialog. Men hvorfor møtes utspillet med slik taushet? Foto: Scanpix
Annonse

UTENRIKSANALYSE

Hvordan er det mulig at regjeringens redegjørelse for et så politisk betent og prinsipielt problematisk tema møtes med slik taushet? Rett nok, Stortingets høring har ennå ikke funnet sted. Kanskje kommer stormen. Men det står lite i meldingen som er egnet til å få sinnene i kok. Alt som burde og kunne sies var kanskje sagt etter Europautvalgets 900-siders murstein av en NOU?

NOU-en presenterer noen viktige og, for enkelte oppsiktsvekkende påstander. Norge har overtatt omtrent tre firedeler av EU-retten. Offentlig debatt om temaet har vært nærmest fraværende, og kunnskap om temaet høyst begrenset. Mulighetene for norske myndigheter til å påvirke beslutninger som fattes og som har konsekvenser for norske borgere, er begrenset.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse