Annonse
14:37 - 20. januar 2012

Tilbake til kulturen!

Med den biologiske vendingen er det å hevde humanioras nytte og egenart viktigere enn noen gang, skriver Marit K. Slotnæs.

Illustrasjon: Marvin Halleraker www.marvin.no
Annonse

Eksistensielle spørsmål om hvem vi er og hvor vi kommer fra, har nå fått et deilig håndfast svar: DNA. Det skriver den danske vitenskapsjournalisten og Morgenbladet-skribenten Lone Frank i boken Mit smukke genom (2010), der hun forteller hvordan det oppleves å få hele sitt biologiske arvemateriale utlagt og fortolket: «Velkommen til det genetiske supermarkedet».

Henvisningen til supermarkedet viser til det faktum at en fullstendig kartlegging av ens personlige genom nå er tilgjengelig for alle og enhver. Den avanserte og tidligere svært kostbare genteknologien har gjennomgått en demokratiseringsprosess, ikke ulikt det som skjedde med datateknologien. Fra å være et nytt og dyrt verktøy for en samfunnselite, er den personlige computeren (eller mac-en) blitt noe alle har råd til og en naturlig del av livet i moderne, utviklede samfunn. En fullstendig oversikt over dine genetiske forutsetninger er bare cirka 6000 kroner og et tastetrykk unna. Det store spørsmålet er hvilken nytte du har av informasjonen, og hvilken bruk vi som samfunn vil gjøre av den.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt