Annonse
00:01 - 04. mai 2012

Svensk eventyr med bismak

Oljeselskapet Lundin anklages for menneskerettighetsbrudd i Sudan.

Bildt får kritikk: Sveriges utenriksminister Carl Bildt satt i styret for Lundin i perioden da oljeselskapets omstridte engasjement i Sudan pågikk. Demonstranter krevde hans avgang i Stockholm 14. januar i år på grunn av det tette forholdet til Lundin. Foto: LEIF R. JANSSON/SCANPIX
Annonse

Lundin Petroleum er et svensk oljeselskap som ble grunnlagt av Adolf Lundin for nærmere 40 år siden og som i dag drives av hans sønner Ian og Lukas Lundin. Etter kjempestore oljefunn i Nordsjøen har selskapets aksjekurs skutt i været. Bare i løpet av noen morgentimer i september 2011 steg kursen med 25 prosent og Lundin-familien ble 2,5 milliarder svenske kroner rikere. I mars 2012, etter nye funn, steg kursen igjen. Det norske pensjonsfondet har også oppdaget Lundin og kunne i fjor bokføre en beholdning på mer enn 500 millioner norske kroner. «Kjøp aksjen som går og går», het det nylig fra Stocklink.no.

Men Lundin har en annen sak som går og går, og den er ikke like hyggelig. Lundin etterforskes av den svenske påtalemyndigheten for mulig delaktighet i krigsforbrytelser i Sudan.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Mitt inntrykk er at mange store givere tror man kan bestille den forskningen man trenger.»