15:34 - 13. september 2012

Stompa fra helvete

Han har kalt internett «Satans eige guteinternat» og oppført seg deretter. Historiker Nils Rune Langeland beklager og presiserer.

Kontroversiell: Nils Rune Langeland plages ved tanken på at høyreekstreme kan ta hans utsagn til inntekt for egen sak. Foto: Ellen Lande Gossner

– Det ble rabalder på Facebook sist helg da du postet en serie kommentarer, som «Hvem er for innvandring av genetisk svake analfabeter fra Punjab»? Like etterpå slettet du dem. Hva var det du holdt på med?

– Det var en sleivete spissformulering, som er typisk for Facebookmediet. I etterkant ser jeg at det kan ha virket støtende på en del grupper. Det jeg hadde i tankene da jeg skrev det, var at det faktisk finnes offentlige utgreininger om uheldige følger for folkehelsen knyttet til søskenbarnekteskap i visse innvandrergrupper. Dette er så vidt jeg vet utredet i regi av Folkehelseinstituttet, som ledes av søsteren til Jens Stoltenberg. Politikerne diskuterer også jevnlig hva slags innvandring vi skal ha, og vi kan ikke ha det slik at det er forbudt å vise til folkehelsedata, hvis dette altså stemmer. Det var ikke ment som et genetisk-rasistisk utsagn, og man kunne like gjerne snudd argumentet og sagt at den etnisk norske befolkningen også har visse svakheter folkehelsemessig sett. 

Annonse