13:28 - 13. desember 2012

– Staten, det er oss

En ny grasrotbevegelse tar form i Russland.

Samling i opposisjon: Opposisjonens nye koordineringsråd er en fargerik gruppe som inkluderer nystalinisten Sergej Udaltsov (bildet), en jødisk dikter, en høyreekstremist og en nyliberal samfunnsøkonom. Foto: Kirill Kudrijavtsev/Scanpix

På en øy i Moskva-elven, i skyggen av Kremls tårn, er det nye Russland i ferd med å fylle tomrommene etter det gamle: Kunstner-kafeer, nattklubber og internettredaksjoner har flyttet inn i de tidligere produksjonshallene til sjokoladefabrikken Rød oktober, som ble overtatt av staten etter Oktoberrevolusjonen og fikk navnet Søtevarefabrikk nr. 1. Nå er den tidligere fabrikken møtested for Moskvas unge rike, for kunstnere og trendsettere.

Opposisjonens nye koordineringsråd holder sitt første møte i fabrikkens tidligere kakaolager, som nå er en bar. Servitørene har flyttet sammen stolene til et rektangel i hallen, og det finnes to mikrofoner. Én til representantene, den andre er festet på jakkeslaget til den populære bloggeren og advokaten Aleksej Navalnij.

Han ble i høst valgt til leder for koordineringsrådets 45 medlemmer, en fargerik gruppe som inkluderer en jødisk dikter, en høyreekstremist, en liberal samfunnsøkonom og nystalinisten Sergej Udaltsov, som så sent som i 2004 uttalte at han ville ha tilbake Sovjetunionen.

Annonse