Annonse

Annonse

23:03 - 12. april 2012

Solens dag i Nord-Korea

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un skal feire sin farfars 100-årsdag ved å plassere en satellitt i verdensrommet.

Applaus: Det går ikke mer enn fire-fem dager mellom hver gang Kim Jong-Un besøker en militæravdeling. Applaus får han også. Foto: Scanpix

Søndag 15. april er solens dag i Nord-Korea. Da er det hundre år siden «den evige president» Kim Il-Sung ble født. Hans fødsel var begynnelsen på Nord-Koreas Juche-kalender. Vi er nå i Juche 101. Soldagen skal markeres av alle Nord-Koreas 25 millioner innbyggere med 29 år gamle Kim Jong-Un som midtpunkt. Ingen skal sulte den dagen. En ny folkepark skal åpne ved foten av Taesong-fjellet utenfor hovedstaden Pyongyang.

 

For kort tid siden ble det kjent at Kim Jong-Un også vil skyte opp en rakett til sin farfars ære. Den skal nå langt ut i verdensrommet og plassere en satellitt i bane rundt jorden.

Det er et sjansespill. Andre land protesterer. Samme type rakett kan jo brukes til å ramme dem med bomber. Japan og Sør-Korea truer med å skyte ned raketten hvis den kommer inn over deres luftrom. USA kan komme til å trekke seg fra den avtalen som ble inngått 29. februar om å levere matvarehjelp til gjengjeld for at Nord-Korea slutter å anrike uran og tillater inspeksjon av atomkraftverket Yongbyon.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse