Annonse
23:21 - 07. juni 2012

Sammen for fred?

Det nære forholdet til USA har hjulpet Norge som fredsmegler. Men nå er det flere stormaktsaktører der ute.

Balansegang: Da Nord- og Sør-Sudan undertegnet fredsavtalen i januar 2005 i Nairobi, sto USAs daværende utenriksminister Colin Powell og Norges daværende utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson sammen på podiet. Norge samarbeidet som megler tett med USA i Sudan-konflikten. I dag kan et for nært forhold til amerikanerne forvanske Norges rolle som brobygger. Foto: Sayyid Azim/Scanpix
Annonse

Det er ingen hemmelighet at Norge har hatt et nært samarbeid med USA i mange fredsprosesser. I Sudan utgjør USA, Norge og Storbritannia en troika som spilte en aktiv rolle i arbeidet med å få til fredsavtalen mellom Nord og Sør i 2005, og som nå fortsetter samarbeidet for å unngå ny krig. I Sri Lanka hadde også Norge et nært forhold til USA i en mangeårig prosess som endte med krig og regjeringshærens seier over Tamiltigrene i 2009.

Amerikanerne ser svært positivt på samarbeidet med Norge, noe utenriksminister Hillary Clinton gjentok i Oslo for en uke siden. Da statsminister Jens Stoltenberg sist besøkte Washington, sa president Barack Obama til ham at «you punch above your weight», altså at Norge slår hardere enn vektklassen tilsier.

Selv om dansk tv nylig avslørte at Obama sier det samme til nesten alle politiske ledere som besøker ham i Det hvite hus (eksempler fra Irland, Nederland, Danmark, Norge og Filippinene), bekrefter amerikanske kontakter at de er imponert over norsk utenrikspolitikk, ikke minst fredsengasjementet. De kan være litt bekymret over norsk selvgodhet, særlig når den slår ut i et moralsk engasjement som får nordmenn til å markere særstandpunkter på områder som hvalfangst og Hamas. Men Norge betraktes som en viktig strategisk partner, også fordi vi har en viktig stabiliserende rolle i globale energimarkeder og bidrar til energisikkerhet i Europa, der Russland er den andre store aktøren.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse