Annonse
23:48 - 15. mars 2012

Revolusjonær i fase to

Tunisias internettaktivister styrtet en sekulær diktator. Nå gjør de opprør mot de nye makthaverne – islamistene.

Fortsatt i kampmodus: Bloggeren og lingvisten Lina Ben Mhenni var en viktig aktør i den tunisiske revolusjonen. Nå kjemper hun mot islamistene som har fått mye makt etter diktatorens fall. Foto: Tove Gravdal
Annonse

– Vi kan ikke tillate at Tunisia skrus tilbake, at vi mister rettigheter og at skillet mellom religion og politikk blir opphevet, sier Lina Ben Mhenni (28).

14 måneder er gått siden diktatoren Zine el-Abidine Ben Ali ble styrtet. Ben Mhenni er på rundreise i Europa for å markedsføre sin bok om de dramatiske månedene før revolusjonen i Tunisia, som satte i gang en flodbølge av opprør i hele den arabiske verden. Allerede i 2008 laget Ben Mhenni sin første blogg med opposisjonelle, politiske tekster, bilder og videoer. I 2010 startet demonstrasjonene, og da opprøret grep om seg, spilte Ben Mhennis blogg Tunisian Girl en viktig rolle. Her ble aktivistene mobilisert, og andre bloggere inspirert av en uredd informasjonsstrøm levert med fullt navn. Da diktatoren var styrtet, ble Ben Mhenni nominert til Nobels fredspris. Ett år senere fastslår lingvisten og universitetslæreren at revolusjonen bare så vidt er begynt.

– Ben Alis fall var bare det aller første skrittet. Det som gjenstår, er mye vanskeligere, og det vil ta mange, mange år å fullføre revolusjonen, sier hun.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse