Annonse
15:45 - 23. august 2012

Rettsskandalen Thomas Quick

Han ble dømt for åtte drap. Nå er han frikjent for tre. En psykisk syk mann lurte etterforskere og terapeuter.

Seriemorder? Psykiatripasienten Thomas Quick innrømmet å ha begått mer enn 30 drap. Han ble dømt for åtte av dem. I 2008 trakk han samtlige tilståelser tilbake. Foto: Jan Düsing/Scanpix/Pressens Bild
Annonse

Seksualforbryter. Kannibal. Pedofil. På 1990-tallet ble alle ordene brukt for å beskrive Thomas Quick. I løpet av kort tid rundt årtusenskiftet ble den svenske psykiatripasienten dømt for åtte bestialske mord – etter selv å ha innrømmet dem. Tre av mordene var begått i Norge. Quick var mannen som fikk avisene til å hente frem sine største overskrifter og barn til å miste nattesøvnen. Han var Nordens eneste seriemorder.

I Norge er Quick, eller Sture Bergwall som han heter etter å ha tatt sitt gamle navn tilbake, mest kjent for Therese-saken. Niårige Therese Johannessen forsvant fra Fjell i Drammen i 1988 og ble aldri funnet. Ti år senere ble Quick dømt for å ha drept henne. Det avgjørende beviset var et funn av brente benrester etter det som skulle være et barn.

I 2010 viste det seg at de antatte benrestene var tre og lim herdet sammen. En analyse var ikke blitt foretatt før beviset ble fremlagt for retten.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse