22:21 - 29. mars 2012

Pirater i medvind

Det tyske Piratpartiet er i ferd med å slå igjennom på riksplan.

Kaprer velgere: Piratpartiets Andreas Baum (til venstre), Marina Weisband og leder Sebastian Nerz poserer for pressen i Berlin der de fikk 8,9 prosent av stemmene i fjorårets valg til delstatsparlamentet. Foto: Johannes Eisele/Scanpix

Etter å ha oppnådd 7,4 prosent av stemmene ved delstatsvalget i Saarland sist uke er det klart at det tyske Piratpartiet ikke lenger først og fremst kan betraktes som et Berlinfenomen. Meningsmålingene viser nå mellom 6 og 9 prosent på riksplan. Det endelige gjennombruddet forventes når innbyggerne i landets mest folkerike delstat – Nordrhein-Westfalen – stemmer i mai. Her ligger partiet an til å få 6 prosent av stemmene, hvilket gjør dem større enn både regjeringspartiet Fridemokratene (FDP) og det venstreopposisjonelle Die Linke, som begge skyves under sperregrensen.

 

Borgerlønn. Tysklands nyvalgte president, Joachim Gauck, har rost Piratpartiet for å ha opptrådt «ansvarlig» etter at de suste inn i delstatsparlamentet i Berlin med 8,9 prosent av stemmene i fjor. Men mange i det gode borgerskap rister fortsatt på hodet over dette politiske fenomenet, med samme blanding av indignasjon og bekymring som da Oskar Lafontaine brøt med sosialdemokratene (SPD) og etablerte Die Linke i 2007.

Annonse