Annonse
12:56 - 02. august 2012

Pakket inn i vatt

Norske forskere skaper debatt i USA og Storbritannia: Kan overbeskyttelse av barn være direkte skadelig?

Hjelp, de kan jo falle ned! Er dagens foreldre overbeskyttende? Her klatrer Eva Morris (til venstre) og Luka Gauperaa, begge 7 år, utenfor Vålerenga skole. Foto: Siv Dolmen
Annonse

Man forventer ikke å finne en psykolog og en barneforsker på The New York Times’ liste over «32 nyskapninger som vil forandre morgendagen». Men der er de. Klemt inn mellom håndholdte dingser som avleser hjerneaktivitet og undertøy som tenker selv, finner man to norske akademikeres visjon om «skremmende lekeplasser». Lekeplasser som, i stedet for å sikre ungene mot enhver tenkelig skade, faktisk utfordrer deres fysiske evner og gir dem mulighet til å leve livet litt farlig.

Så hvorfor det? Fordi trangen til å beskytte og fjerne alle stener på barnas vei, en trang som drastisk har innskrenket deres bevegelsesfrihet, virker mot sin hensikt. Vi vil visstnok i beste hensikt bare unngå skader på de små gullklumpene, men vi er i ferd med å gjøre de oppvoksende generasjoner en alvorlig bjørnetjeneste. Dette mener amanuensis ved seksjon for fysisk fostring ved høyskolen Dronning Mauds Minne Ellen Beate Sandseter og psykolog Leif Edward Ottesen Kennair fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Med en kombinasjon av praktisk forskning av barns lek og evolusjonspsykologi, argumenterer de i tidsskriftet Evolutionary Psychology for at Homo sapiens, i likhet med mange dyrearter, er tilpasset til å bli kastet ut i relevante fysiske risikoaktiviteter under oppveksten. Og at det er en pris for å eliminere disse risikoene. Fjerner man den risikofylte leken, kan det fort gå ut over ungenes motoriske utvikling og senere psykologiske helse.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse