Annonse
21:30 - 23. februar 2012

Når tragedien rammer oss selv

Norske fotografer viser ikke bilder av drepte fra Utøya, men mottar priser for bilder av døde i andre land.

Ikonisk: Statsminister Jens Stoltenberg omfavner AUF-leder Eskil Pedersen lørdag 23. juli på Sundvolden ved Tyrifjorden. Bildet er tatt av frilansfotograf Tommy Ellingsen for Stavanger Aftenblad, og er årets beste, norske pressebilde.
Annonse

Et bilde av statsminister Jens Stoltenberg som omfavner AUF-leder Eskil Pedersen ble onsdag kåret til det beste pressebildet tatt i Norge i fjor. Vi i juryen beskriver det som et tungt, sterkt og ikonisk fotografi. «Vi ser ikke terroren, vi ser ikke ødeleggelsene, men vi ser sorgen og sinnet som den etterlater», skriver vi om bildet.

Fotokonkurransen premierer nyhetsbilder, sport, portretter og fotodokumentarer fra inn- og utland. Et stort antall av de over 3000 innsendte bildene var tatt 22. juli og i dagene etter. Juryen var forberedt på kontroversielle bilder og etiske problemstillinger rundt billedmaterialet. Overraskende nok var det få av de deltakende fotografene som hadde sendt inn bilder fra stedene der terrorhandlingene skjedde, færrest var tatt på Utøya. Nesten ingen deltok med bilder av drepte. Fotografiene vi fikk se under juryeringen var rørende, hjerteskjærende og beskrev tragedien og konsekvensene av massedrapene på en sterk måte. Vi vet samtidig at det eksisterer mange, mer groteske bilder i fotografenes arkiver.

Det er forståelig, vil mange svare. Selvsagt deltar man ikke i en konkurranse med bilder av døde, unge mennesker. De mest rå og grusomme fotografiene lar man ligge. Og hvorfor skal de vises?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse