Annonse
21:09 - 23. februar 2012

Megleren fra Gulfen

Et lite, rikt land forsøker å rydde opp hos andre. Qatar går Norge i næringen.

En gang venner: Qatar og emiren Hamad Bin Khalifa Al-Thani bidro til Syrias rehabilitering og at president Bashar al-Assad ble invitert til den franske nasjonaldagen 14. juli 2008. Nå har Qatar stengt ambassaden i Damaskus. Foto: Scanpix
Annonse

De siste 20 årene har en av fortellingene om Norge vært at vi er et lite og rikt land som ikke utgjør noen trussel mot noen, og som både har et ansvar og et komparativt fortrinn når det gjelder å fremme fred i ulike deler av verden. Nå ser det ut til at et annet, enda mindre og enda rikere land vil ta luven fra oss på dette feltet, nemlig den lille gulfstaten Qatar.

I februar medvirket Qatar til en avtale mellom de palestinske rivalene Fatah og Hamas. Landet spiller en sentral rolle i diplomatiet som nå utspiller seg rundt Syria. I Sudan, der disse linjene skrives, har Qatars myndigheter nettopp gitt Khartoum-regimet løfte om et lån på to milliarder dollar som kompensasjon for tap av oljeinntekter etter at Sør-Sudan ble en egen stat. Qatar har også bidradd sterkt til en ny fredsavtale i Darfur som støttes av store deler av det internasjonale samfunn. I hovedstaden Doha har det vært samtaler mellom USA og representanter for Taliban i Afghanistan.

I løpet av kort tid er Qatar blitt et hovedsete for arabisk politikk og diplomati.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse