Annonse
14:14 - 20. desember 2012

Massemorderens verdensbilde

Nok en skolemassakre. Og igjen spørsmålet: Hvorfor? Kjernen er en dyp selvforakt som vendes utover, mener psykolog Peder Nørbech.

Utålelig ydmyket: Psykolog Peder Nørbech tror ikke på idéen om «det onde barnet», men at omsorgssvikt og krenkelser i barndommen kan få katastrofale psykiske følger.
Annonse

– Du er blant de få her i landet som har befattet deg faglig med massedrap og utviklingspsykologi, altså hvordan massemordere blir til. Hva skiller massakren i Connecticut fra den lange rekken av tilsynelatende lignende saker?

– Ytre sett er det som skiller denne saken fra en del andre at gjerningsmannen tok livet av et familiemedlem, og deretter tilsynelatende fremmede. Det mest vanlige er drap på kollegaer, familie – eller en eller annen mer vagt definert gruppe, mens det her ser ut til å være en slags hybrid. Det er nok ikke tilfeldig at han tok livet av elevene. Spørsmålet er hvorfor? Hva representerte de for ham? Så han dem som en forlengelse av moren som måtte tilintetgjøres? Jeg vet ikke.

– Nettopp forholdet mellom mor og sønn ser ut til å ha blitt en sentral del av narrativet her, måten disse historiene fortelles på. Det gjelder moderne fiksjon som filmen Vi må snakke om Kevin, det begynner å havne i sentrum av «fortellingen» om Anders Behring Breivik og det kan fremstå som sentralt i tragedien i Connecticut, slik den skildres.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse