Annonse

Annonse

15:23 - 01. november 2012

Manglende evner i krisens tid

Washington er like polarisert nå som for fire år siden. President Barack Obama har sin del av skylden, ifølge Bob Woodward.

God kjemi: President Obama og speaker, eller president i Representantenes hus, republikaneren John Boehner, møttes flere ganger på tomannshånd under forhandlingene. Boehner beksrev forskjellen på de to slik: «Jeg sitter med et glass Merlot og en sigarett. Han sitter med te og Nicorette.» Glass og kopp var fjernet da bildet ble tatt i hagen i Det hvite hus. Foto: Pete Souza/Det hvite hus

Søndag 17. juli 2011: Barack Obama har etter ekstremt krevende og hemmelige forhandlinger med de republikanske flertallslederne i Representantenes hus, kommet svært nær en avtale om å heve USAs gjeldstak. Uten nye lån ville den føderale statskassen gå tom to uker senere. Om ikke gjeldstaket ble hevet, risikerte USA å havne i en økonomisk depresjon verre enn den som inntraff i 1929. Hele verdensøkonomien er i spill, og en liten gruppe menn i Washington sitter med kortene i hånden.

Husets leder John Boehner og hans mer konservative partifelle og gruppeleder Eric Cantor, grubler over hvordan de skal få det republikanske flertallet til å godta at de i avtaleutkastet har gått med på å heve skatteinntektene med 800 milliarder dollar over ti år. Tea Party-bevegelsen har stor makt i Representantenes hus, og for dens tilhengere er nei til skatteøkning som en religiøs besvergelse.

To dager senere skjer det noe. Seks senatorer fra begge partier lanserer et forslag til gjeldsreduksjon som innebærer 1200 milliarder i økte skatteinntekter. Forslaget er abstrakt, langt fra de konkrete tallene som er lagt på bordet i de hemmelige forhandlingene. Men Obama synes ikke han kan være dårligere enn en tverrpolitisk gruppe senatorer. Han går offentlig ut og omfavner senatorenes forslag.

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.

Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.

Mer fra Aktuelt