22:43 - 03. mai 2012

Kristopher Schau: Rettsnotater uke 3

En tidligere redaktør satt og humret og lo høylydt på første rad.

Detalj fra et pressetelt ved Oslo tinghus. Foto: Ellen Lande Gossner

Narsissistene: Med tre rettsfrie dager i Tinghuset denne uken er det for første gang mulig å ta inn over seg litt av det andre som skjer i forbindelse med rettssaken. Og «det andre» i Tinghuset, i tillegg til sårede og etterlatte, er pressen.

For å gjøre det lettere å skille oss fra hverandre, der vi støter på hverandre i kaffekøer og i pauser, er pressen blitt utstyrt med røde akkrediteringer og berørte med blå. Et bra system som gjør at man vet hvordan man skal oppføre seg når man uforvarende kommer i samtale med noen man ikke har møtt før, og en god påminnelse om at Tinghuset er noe langt mer enn en arbeidsplass. Jeg hadde på forhånd trodd at trykket på de pårørende og etterlatte skulle være enda større enn det allerede er, siden vi er presset sammen på et såpass lite område, men så hadde jeg da også glemt noe av det mest vesentlige i den moderne pressens natur. Det at ingen er så glad i pressen som pressen selv. Av mangel på et bedre uttrykk kan vi vel driste oss til å si at vi ser tydelige «tendenser til narsissistisk forstyrrelse og oppblåst og grandios selvoppfatning». Pressen simpelthen elsker å snakke med pressen, intervjue pressen og ta bilder av pressen. Samme hvilken annen redaksjon de kommer fra, bare de kan få noen ord. Selv jeg, som en av de mer perifere aktørene, må daglig avvise fire-fem journalister som gjerne skulle hatt noen minutter. Jeg må si det føles pussig.

Er ikke litt av problemet med dekningen av denne rettssaken, at det nettopp er for mye uviktig som lager støy? Pressen har selv laget noen flotte reportasjer om hvordan pressen har laget for mange reportasjer. Antagelig har de bare glemt å lese det de selv skriver. Vært for opptatt med å intervjue en kollega, antagelig.

Annonse