Annonse
22:37 - 19. april 2012

Kristopher Schau: Rettsnotater uke 1

Høre, høre nøye nå. For deretter: Aldri igjen.

Tretopper i regjeringskvartalet. Foto: Ellen Lande Gossner.
Annonse

«Hvordan er det?» spør folk. Det ene de spør om er hvordan det er å være til stede i en så stor rettssak, det andre er hvordan det er å være så, fysisk, nær Anders Behring Breivik. Svaret på begge spørsmålene er at det er slitsomt. Fryktelig slitsomt. Men mest slitsomt er likevel den følelsen jeg har av å måtte holde igjen, og følelsen av at vi ikke sier det viktigste lenger, at det viktigste nesten er blitt borte i alt bråket.

At det som har skjedd, ikke må skje igjen.

Etter en uke der Behring Breiviks forklaring har stått i sentrum, må jeg si at rettssaken så langt vært en veldig konsentrasjonsøvelse. Å måtte sitte og se på ham, mens han iskaldt legger ut om aksjonen han kaller «spektakulær» og «storslått», uten å kunne gjøre noe annet enn å lytte, er en prøvelse. Det å ikke kunne gripe tak i ham fysisk, se ham inn i øynene og si «tuller du, dette kan du ikke mene?». Jeg kjenner konstant på det grunnleggende behovet jeg har for å frese ut et slags tilsvar til den innstuderte, velartikulerte, nesten politikeraktige retorikken hans.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse