Annonse
11:29 - 16. mai 2012

Gode nyheter fra euroland

Eurokrisen fremstår som en kamp mellom nådeløse tyskere og fortapte søreuropeere. Virkeligheten er både mer kompleks og mindre dyster.

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

Når historiske dramaer utfolder seg, står meningsbærere i kø for å definere hva som egentlig foregår. Typisk skilles det ut to hovedaktører, hvis motiver tolkes og dømmes. De siste månedene er det vokst frem en konsensus om at tysk hestekurpolitikk forsterker krisen fordi den ikke ser verdien av keynesiansk motkonjunkturpolitikk. Så også i Morgenbladet, hvor Gudmund Hernes sist uke sammenlignet Tysklands håndtering av eurokrisen med seierherrenes diktatur etter første verdenskrig, som la grunnlaget for det tyske sivilisasjonssammenbruddet.

 

For bare to år siden så eurokrisen svært annerledes ut. Den gang var det tilnærmet enighet om at søreuropeerne måtte få orden i sysakene, samtidig som nordeuropeisk og fremfor alt tysk arbeidskraft måtte bli dyrere, slik at søreuropeerne ble mer konkurransedyktige.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse