Annonse

Annonse

11:03 - 04. mai 2012

God vin uten svineri

Franske vinmarker er på avrusing. Produksjonen blir stadig grønnere.

Med tanke for naturen: I Erick de Sousas vinmarker i landsbyen Avize i Champagne brukes hest til å pløye opp jorden. Her går hestens eier Alain Lhopital bak plogen. FOTO: CHAMPAGNEHUSET DE SOUSA

Champagne for 15 år siden: Grønne vinranker i snorrette linjer. Mellom dem en halvmeter jord, renset for ugress. Jorden er kalkholdig og hvit, landskapet er lekkert og fotogent, og vinmarkene ser velstelte ut. Det er bare ett problem: Råte og ugress holdes nede ved hjelp av store mengder kjemikalier. Hele ti ganger hver sommer kan bøndene sprøyte vinmarkene. Resultatet er enorme mengder usunne stoffer i jorden.

Midt på 1990-tallet var Anselme Selosse, eieren av huset Jacques Selosse i Avize, en ensom pioner i miljøvennlig champagneproduksjon. Han fikk etter hvert følge av Erick de Sousa, også i Avize, som lot ugresset gro og sprøytemaskinene stå. Jeg begynte å reise i Champagne på denne tiden, og fanget opp at Selosse og de Sousa av kollegene ble omtalt overbærende og mildt nedsettende: De var raddiser som laget komposthauger og gjæret vinen når månen sto i ne.

 

Vi kan ikke love ketsjup til alle,
men vi lover å servere deg viktige saker hver dag.

Annonse

Sommerkampanje med 50% rabatt på abonnement. Trykk her for bestilling.

Mer fra Aktuelt