Annonse

Annonse

11:03 - 04. mai 2012

God vin uten svineri

Franske vinmarker er på avrusing. Produksjonen blir stadig grønnere.

Med tanke for naturen: I Erick de Sousas vinmarker i landsbyen Avize i Champagne brukes hest til å pløye opp jorden. Her går hestens eier Alain Lhopital bak plogen. FOTO: CHAMPAGNEHUSET DE SOUSA

Champagne for 15 år siden: Grønne vinranker i snorrette linjer. Mellom dem en halvmeter jord, renset for ugress. Jorden er kalkholdig og hvit, landskapet er lekkert og fotogent, og vinmarkene ser velstelte ut. Det er bare ett problem: Råte og ugress holdes nede ved hjelp av store mengder kjemikalier. Hele ti ganger hver sommer kan bøndene sprøyte vinmarkene. Resultatet er enorme mengder usunne stoffer i jorden.

Midt på 1990-tallet var Anselme Selosse, eieren av huset Jacques Selosse i Avize, en ensom pioner i miljøvennlig champagneproduksjon. Han fikk etter hvert følge av Erick de Sousa, også i Avize, som lot ugresset gro og sprøytemaskinene stå. Jeg begynte å reise i Champagne på denne tiden, og fanget opp at Selosse og de Sousa av kollegene ble omtalt overbærende og mildt nedsettende: De var raddiser som laget komposthauger og gjæret vinen når månen sto i ne.

 

«Vinplanter er som mennesker. Dersom vi behandler alle sykdommer og symptomer med antibiotika, vil vi bryte ned kroppens forsvarsverk til det ikke lenger finnes sterke nok medikamenter til å kurere oss,» sa Erick de Sousa til meg for rundt 11 år siden. Han viste meg vinåkeren der han lot ugresset gro mellom vinrankene. Han mente ugresset bidro til et sunt mikroklima som ga vindruene mer smak og et tydeligere avtrykk fra jorden de vokser ut av. Åkeren hans så mer rufsete ut enn naboens, og bladene på plantene hans var brunere i kantene.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse