Annonse
14:45 - 22. november 2012

Georgisk utakt

Georgia demokratiseres, i motsetning til nabolandene.

Demokratisk maktskifte: Opposisjonsleder Bidzina Ivanisjvili feirer valgseieren i Tbilisi, 1. oktober. Den nyvalgte statsministeren beskrives som en pragmatisk milliardær. Foto: Giorgy Kakulia/Scanpix.
Annonse

UTENRIKSANALYSE

Valget i Georgia 1. oktober førte til en fredelig overføring av makt til opposisjonen. Hvordan er det mulig i en region der autokrati og valgfusk er normen? «Jeg er også overrasket», sa Georgias nyutnevnte fengselsminister Sozar Subari, da jeg møtte ham i hovedstaden Tbilisi i forrige uke. Den forhenværende opposisjonslederen havnet over natten i regjering etter at alliansen Georgias drøm (KO) beseiret regjeringspartiet Den forente nasjonalbevegelsen (UNM).

Det mest overraskende var at myndighetene straks innrømmet nederlaget. Før valget spådde mange at blod ville flyte i gatene dersom opposisjonen gikk av med seieren. UNM har i tidligere valg gjennomført sofistikerte operasjoner for å holde på makten. Som valgobservatør har jeg sett alt fra iscenesatte væpnede angrep, via trusler og vold, til fusk med valgprotokoller og omfattende manipulering av media. Opposisjonelle er blitt trakassert og fengslet. Forretningsfolk er blitt presset for penger. Demonstrasjoner er blitt slått brutalt ned.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse