Annonse
16:01 - 16. august 2012

Gårsdagens mann

Dansk Folkepartis fremtidige leder foretrekker ribbe på tallerkenen og Matador på tv.

Ikke lenger bakspiller: Pia Kjærsgård og Kristian Thulesen Dahl (nummer to) møter pressen etter at Kjærsgård har meldt sin avgang som leder for Dansk Folkeparti, Silkeborg 8. august. Foto: Ole Frederiksen/Scanpix
Annonse

Forrige uke gjorde den smått legendariske lederen for Dansk Folkeparti gjennom alle de 17 årene partiet har eksistert, Pia Kjærsgård, det klart at hun ikke fortsetter som partileder etter årsmøtet i september. Samtidig pekte hun ut sin etterfølger. Han heter Kristian Thulesen Dahl, og kan ifølge danske medier bli mannen som kan lede partiet inn i regjering for første gang.

 

Protestparti. Røttene til Dansk Folkeparti (DF) er å finne i Fremskridtspartiet, det liberalistiske protestpartiet som ble stiftet av Mogens Glistrup i 1972 og som ble et forbilde for lignende partier i de andre nordiske landene. Ikke minst i Norge, hvor Anders Langes Parti ble stiftet året etter, og ble til Fremskrittspartiet i 1977. Det danske Fremskridtspartiet fikk sin avlegger i 1995, da Pia Kjærsgård sammen med tre andre utbrytere dannet Dansk Folkeparti. Innvandringskritikk var en hjertesak for det nye partiet, og fra Folketingets talerstol tok Kjærsgård i 1999 til orde for at unge annen- eller tredjegenerasjonsinnvandrere som gjentatte ganger begikk kriminalitet burde sendes ut av landet sammen med hele sin familie. Sterk kost, besvart av landets daværende sosialdemokratiske statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, med følgende ord: «Stuerene? Det blir dere aldri.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse