Annonse

Annonse

13:23 - 26. april 2012

Fremtidens kontinent

Rike land tynges av gjeld, mens Afrikas økonomi vokser i rekordfart. Velkommen til en ny verdensorden.

Illustrasjon: Marvin Halleraker www.marvin.no

Utviklingsminister Heikki Holmås drar om noen dager på sin jomfrutur til Afrika, med Etiopia, Kenya og Tanzania på reiseplanen. Det blir en reise inn i forvirringens landskap, inn i et villnis av dilemmaer og halsbrekkende retoriske øvelser. Ta for eksempel Etiopia:

Ifølge toneangivende aktivister i Norge er Etiopias statsminister Meles Zenawi en diktator som daglig bryter universelle menneskerettigheter. Mange av disse aktivistene er SV-ere, altså Holmås’ partifeller, og de vil beordre ham til å gi etiopiske myndigheter skarp korreks for vilkårlig fengsling av opposisjonelle og manglende respekt for ytringsfriheten. De mest kompromissløse vil kreve at han truer med å stanse bistanden hvis ikke Zenawi skjerper seg.

 

Zenawi vil ikke bry seg om kritikk fra Norge. Myndighetene i Addis Abeba kan med rette peke på at de oppfyller menneskerettighetene på sitt vis: Landets årlige vekst er på langt over 7 prosent, og innbyggernes levestandard er i rask bedring. Ifølge Verdensbanken hadde bare 19 prosent av etioperne adgang til rent vann i 1990. I 2010 var andelen økt til 65,8 prosent. Like positive er tallene for nedgang i barnedødelighet, andelen barn som går på skole og tilgangen på strøm til husholdningene, for å nevne noe.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse