Annonse
15:51 - 25. oktober 2012

Fremragende og fanatisk

En av Norges fremste vitenskapsmenn ble Quislings nestkommanderende. Gulbrand Lundes barnebarn har gravd i hvordan det kunne skje.

Agitator og ideolog: Gulbrand Lunde med sønnen med samme navn på fanget. Bildet er tatt i 1942. Foto fra boken Triumf og tragedie
Annonse

25. oktober 1942 døde Hitlers norske «propagandaminister» Gulbrand Lunde i en mystisk bilulykke. På 70-årsdagen for hans død denne uken kom Triumf og tragedie, boken om naziministerens livsløp.

Lunde var en fremragende kjemiker fra Stavanger, som bare 27 år gammel hadde takket nei til to professorater. I stedet ble han direktør for Hermetikklaboratoriet i hjembyen. Han var en vellykket, ung mann som ledet an i å etablere det nasjonalsosialistiske partiet (NS) i Stavanger, og han klarte å få kona Marie, deres to barn og mange i nærmiljøet med på den etter hvert fanatiske politiske kampen. Han ble utnevnt til minister under Vidkun Quisling. Hva fikk en fremstående, intelligent mann til å gå i Hitlers tjeneste?

– Jeg tror han så på seg selv som utvalgt, sier Johan Lunde, sønnesønn av Gulbrand Lunde. Han har skrevet etterordet i boken, som ellers er ført i pennen av historikeren Jan Magne Arntsen og sosiologen Thor Geir Harestad. Lunde var usikker på om han skulle bidra, og brukte halvannet år på sine 18 sider i boken.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse