Annonse
14:51 - 06. januar 2012

Framtiden i låste hender

Verdenssamfunnet vil ikke greie å begrense den globale temperaturutviklingen til to grader. Dagens teknologi låser oss i flere tiår fremover.

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

Den 20. desember i fjor åpnet Yara en ny fabrikk i Qatar. Det skjedde høytidelig, anført av landets leder, hans høyhet emiren Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani. Fabrikken produserer amoniakk til mineralgjødsel i landbruket, 1,6 millioner tonn i året. Utslippene av karbondioksid (CO2) vil hope seg opp i underkant av tre millioner tonn per år, ettersom energiforbruket er basert på gass. Yara regner med at fabrikken vil kunne være i drift i minst førti år, til forbi 2050, med godt vedlikehold og oppgraderinger.

De tre første dagene i 2012 solgte Bilia på Hønefoss ni BMW-er, bestilt før jul i fjor. Én av dem, en X3, skaper en CO2-mengde på knapt 150 gram per kilometer ved såkalt blandet kjøring, dels i gater, dels på landeveier. Et grovt anslag for bilens brukstid er rundt 20 år.

Når vi trekker inn klimaproblematikken, kan vi kalle disse investeringene låsninger. Kloden er låst inn i eller bundet til utslippene fra Yara-fabrikken i Qatar og BMW-ene i Buskerud i deres levetid. Å stenge fabrikken i Qatar i 2020 vil være fryktelig dyrt, på samme måte som det vil være kostbart for en BMW X3-eier å parkere bilen sin i garasjen, for godt, allerede om fire år, uten å få den solgt engang.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt