Annonse

Annonse

15:06 - 12. januar 2012

Forsvarerens valg

Geir Lippestad åpner for at strategien i forsvaret av Anders Behring Breivik først gjøres kjent når rettssaken kommer i gang.

Portrommet: Forsvarsadvokat Geir Lippestad tar heis opp fra portrommet i Grensen 12 til kontorlokalene i 7. etasje i samme hus som Grændsens Skotøimagazin. Sammen med sine kolleger utarbeider han et forsvar for Anders Behring Breivik som skal være rettsstaten verdig.

Fra syvende etasje i Grensen 12 ser vi konturene av Oslo domkirke, som står pålefast der ute i januarkulden på det stedet hvor tårene rant og lysene brant i sommer. Vi er inne i varmen, på det kontoret der forsvarsstrategien legges for rettssaken mot Anders Behring Breivik. Når 50 av intervjuets 68 minutter er gått, påpeker jeg at advokat Geir Lippestad ikke har nevnt drapsmannen ved navn én eneste gang. Konsekvent omtaler han Behring Breivik som «klienten», «siktete» eller «han». Hvorfor?

– Jeg vil opprettholde et profesjonelt forhold i alt jeg gjør og sier i denne saken, sier Lippestad, som er den som har ført flest samtaler med mannen som tok livet av 77 nordmenn fredag 22. juli i fjor.

– Bruker dere ikke navnet hans i forsvarergruppen heller?

– Det sier jeg ikke at vi ikke gjør. Men vi har sett så grufulle ting. Og for at vi skal greie å holde engasjementet oppe for det vi tror på av rettssikkerhet, og orke å stå på tolv timer i døgnet, må vi være minst mulig personlige. Ved å bruke hans navn, blir man mer personlig.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse