Annonse
14:16 - 27. september 2012

EU veier sin globale vekt

Den felles utenriks­politikken i EU omfatter stadig mer, selv om landene hevder at de styrer dette feltet selv.

EUs ansikt utad: Britiske Catherine Ashton er EUs utenrikssjef, og stadig i aksjon på den globale arena for å fremme EUs sak. Her er hun på besøk hos Kinas statsminister Wen Jiabao i juli i år. Foto: Ng Han Guan/Scanpix
Annonse

UTENRIKSANALYSE

I forrige uke fikk vi et glimt av at europeiske politikere også tenker på andre ting enn brannslukning. En gruppe på 11 av EUs 27 utenriksministre offentliggjorde et dokument med sine synspunkter på unionens fremtid. Utgangspunktet deres er at dagens krise ikke bare er økonomisk, men politisk, og at det er nødvendig med større strukturelle reformer. Ledet av Polens og Tysklands utenriksministre har gruppen diskutert seg frem til konkrete forslag. Ikke overraskende er behovet for å styrke unionens demokratiske legitimitet et gjennomgangstema. Men ministrene tar også til orde for å forenkle fremgangsmåten ved traktatreformer.

I dag må en ny traktat godkjennes i alle EUs medlemsland. Utenriksministrene foreslår i stedet at det skal gjøres gjennom flertallsavstemning. Dette er nok det mest dramatiske av forslagene som er lagt frem, fordi det ville innebære et grunnleggende brudd med prinsippet om statenes suverenitet.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse