Annonse
13:54 - 05. juli 2012

Ettåring i faresonen

Etter flere tiår med krig har sørsudanerne et forståelig behov for å vende ryggen til Khartoum, men de to naboene befinner seg i et skjebnefellesskap.

Store utfordringer: Mens omfattende økonomiske innstramninger har bragt folk ut i gatene i Sudan, vil Sør-Sudan snart komme til et punkt der staten ikke kan betale lønninger. Sør-Sudans president Salva Kiir til venstre, Sudans president Omar al-Bashir til høyre. Foto: Ebrahim Hamid/Scanpix
Annonse

Det var mange som jublet da nærmere ni millioner sør-sudanere fikk sin uavhengighet 9. juli 2011. Endelig kunne de rive seg løs fra et diskriminerende og islamistisk regime i nord og bygge et nytt land på egne premisser. Sør-Sudans fødsel ble møtt med internasjonal entusiasme og bred støtte, også fra norsk side.

Nå har det gått et år, og ting ser en god del annerledes ut. Forholdet mellom Sudan og Sør-Sudan er på et lavmål. Det har vært krigshandlinger i grenseområdene, og Sør-Sudan okkuperte i noen dager det viktige olje-feltet Heglig – som de gjør hevd på og kaller Panthou – før de trakk seg tilbake etter massivt internasjonalt press. Og mens Den afrikanske union strever med å holde partene rundt forhandlingsbordet i Addis Abeba, har bombefly fra Sudan flere ganger angrepet mål over grensen i Sør-Sudan.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«President Xi går vanligvis for å være en utmerket strateg. Derfor må det være ubehagelig for ham at han nå har havnet i et uføre der han kan bli tvunget til en militær inngripen…»