Annonse
09:56 - 23. august 2012

Eksperimentet Hellas

Advarslene var mange da fattige Hellas ble EF-medlem kort etter juntaens fall.

Utvidelse: Da EF tok Hellas inn i fellesskapet, ble det begrunnet med viktigheten av å støtte landets overgang til demokrati. I dag er EUs utfordring å styrke demokratiet på overnasjonalt nivå. Presidentgarden vokter parlamentet i Athen. Foto: Andreas Solaro/Scanpix
Annonse

UTENRIKSANALYSE

Hvorfor ble Hellas bragt inn i euro-samarbeidet? I lys av det økonomiske uføret Hellas og EU nå befinner seg i, har mange stilt dette spørsmålet. Like gjerne kunne man ha spurt hvorfor Hellas ble akseptert som EU-medlem i 1981?

Da gresk medlemskap først kom på det daværende EFs dagsorden på midten av 1970-tallet, var skepsisen stor. Hellas var det fattigste landet som til da hadde søkt om å bli tatt med i fellesskapet. Forskjellen i velstand mellom de eksisterende medlemsstatene og Hellas var stor. Men det var ikke bare økonomien som gjorde at det ble oppfattet som høyst risikabelt å bringe grekerne inn. Man var også engstelig for at EFs institusjonelle struktur skulle kollapse under vekten av enda et medlem.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Staten har i årevis forfulgt og dømt folk som ikke har gjort seg skyldig i noe ulovlig. Ofrene for den omfattende systemsvikten som er avslørt gjennom den såkalte trygdeskandalen,…»