Annonse
00:04 - 04. mai 2012

Det spøker i sengen

Du er ikke blitt bortført av romvesener. Du har neppe sett et spøkelse. Du er ikke engang sprø. Du har bare opplevd søvnparalyse.

Berømt mareritt: Henry Fuselis The Nightmare fra 1781 er verdens mest berømte skildring av søvnparalyse i kunsten. Maleriet viser en incubus – altså en demon – som hviler på en kvinnes kropp, i tråd med middelalderens kulturelle forklaring på fenomenet. Foto: Wikimedia
Annonse

Det er noen i rommet! En følelse av uhygge har gjort meg lys våken. Jeg slår øynene opp, skimter konturene av mitt hvitmalte soverom i grålysningen. Det er da jeg kjenner en fremmed arm gripe hardt rundt meg.

En ond tilstedeværelse fyller soverommet. Angsten hardner til. Har jeg en innbruddstyv i sengen? Jeg forsøker å vri meg ut av grepet til den eller det som holder meg fast, men oppdager at alle musklene i kroppen min er lammet. Slik blir jeg liggende, stiv av skrekk, ute av stand til å bevege annet enn øynene. Jeg forsøker å rope om hjelp, men det kommer bare et knapt hørbart hvin.

Sakte, sakte slipper lammelsene taket, jerngrepet rundt kroppen min likeså. Jeg snur meg rundt i en virvel av dyne, bare for å finne sengen tom. Jeg er våken, klar, og har én ting klart for meg: Dette var ingen drøm. Jeg snubler ut på badet for å drikke et glass vann mens to teorier surrer rundt i hodet mitt:

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse