Annonse
12:45 - 21. juni 2012

Den samlende svovelpredikanten

Hvem skal nå representere motkulturen?

Integritet: Som skribent var Arnfinn Haram høyt og lavt, intet tema var ham fremmed, alltid inderlig og med en urokkelig moralsk integritet Foto: Ivar Kvaal
Annonse

KOMMENTAR

Under et debattmøte om abort på Blindern høsten 2007 meldte det seg en stemme fra salen. Ned fra benkeradene i auditoriet skred en energisk vestlending, en lys levende middelaldermunk midt i blant oss. Fra talerstolen etterlyste han mer temperatur i debatten. Hvorfor ikke bare si at abort er drap? Hvorfor denne lunkne sosialdemokratiske frykten for å støte og fornærme? Det var ikke bare ordene, men også påkledningen, som gjorde inntrykk.

Jeg snakket aldri med Arnfinn Haram, men jeg leste ham av og til i Klassekampen, Dag og Tid og Vårt Land. Den store bunken med minneord fra den siste uken vitner uansett om at hans omgangskrets var betydelig større enn hans gjennomslag i den brede offentligheten tilsa. Til tross for at bare de færreste kunne tenke seg å følge opp innholdet i tekstene hans, har jeg ennå til gode å høre noen ytre noe annet enn respekt for skikkelsen. Dominikanermunkens tilknytning til henholdsvis venstresidens, nynorskbevegelsens og kristenfolkets hovedorganer samler og ordner trådene i det som ved første blikk ligner en bevisst iscenesatt selvmotsigelse. Pavens representant i Klassekampen?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse