Annonse
12:45 - 21. juni 2012

Den samlende svovelpredikanten

Hvem skal nå representere motkulturen?

Integritet: Som skribent var Arnfinn Haram høyt og lavt, intet tema var ham fremmed, alltid inderlig og med en urokkelig moralsk integritet Foto: Ivar Kvaal
Annonse

KOMMENTAR

Under et debattmøte om abort på Blindern høsten 2007 meldte det seg en stemme fra salen. Ned fra benkeradene i auditoriet skred en energisk vestlending, en lys levende middelaldermunk midt i blant oss. Fra talerstolen etterlyste han mer temperatur i debatten. Hvorfor ikke bare si at abort er drap? Hvorfor denne lunkne sosialdemokratiske frykten for å støte og fornærme? Det var ikke bare ordene, men også påkledningen, som gjorde inntrykk.

Jeg snakket aldri med Arnfinn Haram, men jeg leste ham av og til i Klassekampen, Dag og Tid og Vårt Land. Den store bunken med minneord fra den siste uken vitner uansett om at hans omgangskrets var betydelig større enn hans gjennomslag i den brede offentligheten tilsa. Til tross for at bare de færreste kunne tenke seg å følge opp innholdet i tekstene hans, har jeg ennå til gode å høre noen ytre noe annet enn respekt for skikkelsen. Dominikanermunkens tilknytning til henholdsvis venstresidens, nynorskbevegelsens og kristenfolkets hovedorganer samler og ordner trådene i det som ved første blikk ligner en bevisst iscenesatt selvmotsigelse. Pavens representant i Klassekampen?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En halv liter melk, to små kavringer eller to knekkebrød med margarin og mysost, kneippbrød med margarin og mysost, et halvt eple eller en halv appelsin – eller hundre gram gulrot…»