15:35 - 23. august 2012

Den briljante

Vestlige politikere lot seg imponere av Meles Zenawi og åpnet lommeboken. Må de betale prisen for ikke å ha vært kritiske nok, når Etiopias sterke mann nå er borte?

Maktovertakelse: Meles Zenawi kom til makten i Etiopia da borgerkrigen var over i 1991. Da hadde han kjempet som geriljaleder i nærmere 20 år for å styrte det marxistiske regimet til Mengistu Haile Mariam. Her med livvakter fra frigjøringshæren i Addis Abeba 1. juni 1991. Foto: Alexander Joe/Scanpix

Natt til mandag døde Etiopias leder siden 1991, Meles Zenawi, kreftsyk på et sykehus i Brussel. Da hadde ryktene alt svirret en stund om helsetilstanden til Etiopias sterke mann, som ikke hadde vist seg offentlig siden juni. Nå diskuterer verden om han først og fremst var en stor statsmann eller en brutal diktator.

 

På kne for Meles. – Han var den mest intelligente statsmannen verden har hatt i denne perioden. Han satte seg inn i alle politiske områder og var totalt dominerende i regjeringen, han visste mer om de politiske spesialfeltene enn sine ministre. Og han er ytterst visjonær, noe som er unikt i afrikansk sammenheng. Zenawi hadde klare mål for hvor Etiopia skulle være om fem, ti og tyve år, sier Kjetil Tronvoll, seniorpartner og sosialantropolog i International Law and Policy Institute (Ilpi) med lengre feltarbeid bak seg i Etiopia.

Annonse