Annonse

Annonse

22:16 - 19. april 2012

Bolig-oppvåkning

Om 16 år er vi én million flere nordmenn. Først nå begynner politikerne å tenke på hvor og hvordan vi skal bo.

Når statsminister Jens Stoltenberg kommer til Stortingets spontanspørretime, leter opposisjonspartiene alltid etter den ene saken der de kan få frem at regjeringen ikke gjør jobben på et område som er viktig for deres velgere. Derfor stilte Frps Siv Jensen denne onsdagen et spørsmål om en urettferdighet i pensjonssystemet som regjeringen ikke evner å fjerne.

Deretter kom Høyres Erna Solberg med et spørsmål om boligpolitikk. Ja, nettopp. Høyres ledelse ser at det er tid for å diskutere boligbygging igjen. Mens veksten i boligprisene de siste årene i stor grad er blitt diskutert i et økonomisk perspektiv (er det en boble som blåses opp?) er det ikke tvil om at debatten i årene fremover i mye større grad vil dreie seg om hvordan vi kan bygge mer. Fortsetter befolkningsveksten som nå, må den årlige veksttakten i boligbyggingen gå fra under 30 000 til nesten 40 000.

SV var blant de første som tok til orde for å repolitisere boligbyggingen. Så kom Senterpartiet, fordi de har boligministeren (hovedansvaret ligger i Kommunal- og regionaldepartementet). For en snau måned siden kom også Arbeiderpartiet på banen med en boligpolitisk rapport laget av en arbeidsgruppe på Stortinget.

Gruppen foreslo blant annet en egen statsråd for boligpolitikk, raskere regulering av boligområder, billigere inngang i boligmarkedet og flere utleieboliger. Mange forslag var kjent fra før, men tiltakslisten for å øke boligbyggingen er fersk. Det blir blant annet foreslått et system for å lage offentlige boligprognoser og nasjonale retningslinjer for «tilstrekkelig boligforsyning i område med vekstpress».

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse