Annonse
15:29 - 06. september 2012

Blå himmel igjen

«Et marerittscenario» kalte Høyre-ledelsen en regjering med Fremskrittspartiet i 2001. Nå er en blå-blå regjering Høyres fremste mål. Hvordan skjedde det?

Bare historiker: Hallvard Notaker har skrevet fjerde bind om Høyres historie, som omhandler perioden 1975 til 2005. – Bare ikke kall meg Høyre-historiker. Hva er da en historiker som har skrevet om nazismen, en nazi-historiker?, spør han. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Høyre. For mange et parti som fremkaller en intens trang til å gjespe. Det var mange mørke dresser i lokalet, da den unge historikeren Hallvard Notaker onsdag lanserte det fjerde bindet i Høyres historie i Cappelen Damms lokaler midt i Oslo. Bindet starter i 1975, selv er Notaker født i 1976.

Men se! Et kjent, gammelt ansikt skiller seg ut i folkemengden, et av de man har et forhold til. Det er tidligere Høyre-leder og stortingspresident Jo Benkow, han har rukket å bli 88 år, og sannelig ber han ikke om ordet. «Stemmen er svak, men argumentasjonen er holdbar», sier han.

Og se! Har vi ikke et merkverdig nært og fortrolig forhold til hun som lener seg frem til ham bakfra og omfavner ham, idet han har gitt fra seg mikrofonen? Jo, den frisyren tar vi ikke feil av, den er like sirlig som i velmaktsdagene på 1980-tallet, på tidligere partileder Kaci Kullmann Fives hode. Det er levende samtidshistorie som puster og ånder i forlagslokalene denne ettermiddagen, nærmest gruppert i segmenter etter virksom periode, med «ungguttene» Per Kristian Foss og Inge Lønning i tilbakelent positur foran, ideologiske fanebærere som Civita-leder Kristin Clemet og stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen på hugget like bak. På en stol sitter historienestor Francis Sejersted med benene i kors og holder taust oppsyn med seansen. Han var ansvarlig for det forrige bindet om Høyre, i 1984. Og bakerst i lokalet flakker professor i statsvitenskap Bernt Hagtvet omkring, som en utbruddsklar vulkan som nå og da koker over og slynger noen ord over forsamlingen.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse