Annonse
14:36 - 19. desember 2012

Asperger, farvel

Aspergers syndrom er på vei ut. En nødvendig forenkling, sier noen. En katastrofe, sier andre.

Flyr høyt: Gustav Koi (62), her sammen med kjempeflaggermusen Grotte, mener Asperger er en fordel når han opptrer som buktaler. – For en asperger er det letteste som finnes å være skuespiller, for vi må lære så mye av andre hele tiden, sier han.
Annonse

– Gratulerer, du har Asperger! pleier Tony Attwood, verdens kanskje mest kjente aspergerforsker, å si.

Aspergers syndrom er en annerledes måte å tenke på, en ressurs, ikke bare en hindring, mener han. Ludwig Wittgenstein, Albert Einstein, Wolfgang Amadeus Mozart, Napoleon og Bill Gates knyttes alle til diagnosen, selv om ingen av dem formelt har fått den. Ifølge Temple Grandin, professor i dyrevitenskap og en av den såkalte aspie-bevegelsens mest kjente representanter, er romfartsbyrået NASA en beskyttet arbeidsplass for folk med Asperger og autisme.

De siste årene har antallet Asperger-diagnoser nærmest eksplodert, både i USA og Norge. Nå skal syndromet, som forbindes med klumsete oppførsel og sosiale vansker, men også med genialitet, bort som diagnose. En nødvendig forenkling, sier noen. En katastrofe, sier andre.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse