Annonse
15:56 - 20. september 2012

Afrikanske forviklinger

USA øker det militære nærværet i Afrika. Det kan hemme demokratisk utvikling.

Har kontrollen: Tuaregfolket opererer fritt over grensene mellom Nord-Mali, Mauritania, Algerie, Marokko og Libya. Gaddafis fall i Libya fikk store konsekvenser for deres opprør i Nord-Mali, der væpnede tuareggrupper har fått konkurranse av islamistgruppen Ansar Dine, som disse mennene tilhører. Foto: Scanpix
Annonse

UTENRIKSANALYSE

Alt tyder på at angrepet på USAs generalkonsulat og drapet på landets ambassadør i Libya ikke skjedde på grunn av filmen The Innocence of Muslims. Det var snarere en nøye planlagt aksjon av tungt bevæpnede islamister som var ute etter å markere at det var elleve år siden 11.september, eller de ønsket å ramme USA av andre grunner. De mange politiske grupperingene som sloss mot Muammar al-Gaddafi hadde ikke mye annet til felles enn at de ville bli kvitt et regime som i mange år hadde ført en undertrykkende politikk.

Etter 11.september-angrepene innledet Gaddafi et samarbeid med USA i kampen mot terror, og Libya gikk fra å være en pariastat til et tilnærmet eldorado for vestlig eksport og investeringer. Gaddafi stemplet mange islamske grupper som al-Qaida-elementer, og selv om disse var fornøyde med at Nato hjalp dem med å vinne en krig de holdt på å tape, ønsket de aldri noen vestlig innblanding utover dette. Nå slår de tilbake, mens president Barack Obama truer med droneangrep og elitesoldater for å finne og straffe dem som drepte amerikanske diplomater. På sosiale medier i USA uttrykkes det frykt for en «arabisk høst».

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse