Annonse
15:56 - 20. september 2012

Afrikanske forviklinger

USA øker det militære nærværet i Afrika. Det kan hemme demokratisk utvikling.

Har kontrollen: Tuaregfolket opererer fritt over grensene mellom Nord-Mali, Mauritania, Algerie, Marokko og Libya. Gaddafis fall i Libya fikk store konsekvenser for deres opprør i Nord-Mali, der væpnede tuareggrupper har fått konkurranse av islamistgruppen Ansar Dine, som disse mennene tilhører. Foto: Scanpix
Annonse

UTENRIKSANALYSE

Alt tyder på at angrepet på USAs generalkonsulat og drapet på landets ambassadør i Libya ikke skjedde på grunn av filmen The Innocence of Muslims. Det var snarere en nøye planlagt aksjon av tungt bevæpnede islamister som var ute etter å markere at det var elleve år siden 11.september, eller de ønsket å ramme USA av andre grunner. De mange politiske grupperingene som sloss mot Muammar al-Gaddafi hadde ikke mye annet til felles enn at de ville bli kvitt et regime som i mange år hadde ført en undertrykkende politikk.

Etter 11.september-angrepene innledet Gaddafi et samarbeid med USA i kampen mot terror, og Libya gikk fra å være en pariastat til et tilnærmet eldorado for vestlig eksport og investeringer. Gaddafi stemplet mange islamske grupper som al-Qaida-elementer, og selv om disse var fornøyde med at Nato hjalp dem med å vinne en krig de holdt på å tape, ønsket de aldri noen vestlig innblanding utover dette. Nå slår de tilbake, mens president Barack Obama truer med droneangrep og elitesoldater for å finne og straffe dem som drepte amerikanske diplomater. På sosiale medier i USA uttrykkes det frykt for en «arabisk høst».

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En halv liter melk, to små kavringer eller to knekkebrød med margarin og mysost, kneippbrød med margarin og mysost, et halvt eple eller en halv appelsin – eller hundre gram gulrot…»