Annonse
10:53 - 20. januar 2012

Å hjelpe i krise

Et halvt år er gått etter terrorangrepene 22. juli. De som mistet noen, er fortsatt i dyp sorg, mens resten av samfunnet leges fortere.

Krisearbeid og doktorgrad: Psykolog Gry Stålsett etterlyser anerkjennelse for alle de vanlige folkene som uforvarende ble krisehjelpere 22. juli. Hun har jobbet tett med de frivillige hjelperne etterpå, og samtidig fullført et doktorgradsarbeid.
Annonse

22. juli i fjor planla religionspsykolog Gry Stålsett et foredrag hun skulle holde i Danmark. Så smalt det. Danmarksturen ble utsatt og Stålsett ble en del av kriseteamet ved Sundvolden – hotellet dit pårørende og overlevende fra Utøya ble fraktet. I vesken hadde hun med seg seks bøker, bøker hun egentlig skulle bruke til foredraget. Fem av dem handlet om ondskap, én hadde tittelen Hope in the Darkness.

I de seks månedene som har gått siden terrorangrepene 22. juli har Stålsett vært tungt involvert i etterarbeidet med ofrene. De første ukene ble hun leid inn av Hole kommune for å gi et faglig tilbud til de frivillige som dro ut for å hjelpe. Hyttefolket, campingfolket, alle de som plutselig befant seg i en «krigssone».

Senere har hun hjulpet ungdomsorganisasjoner med deres krisehåndteringsarbeid, hatt ansvar for å følge opp enkeltpersoner fra Utøya og hun har, sammen med kollegaer fra behandlingsinstitusjonen Modum Bad ved Vikersund, arrangert samlinger for dem som mistet noen av sine nærmeste i regjeringskvartalet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse