Annonse
04:00 - 17. juni 2011

Vise menn og ansiktsløse byråkrater

Norge henter gjerne utenlandske spesialister fra skolebenken. Eksperter med mer erfaringsbasert kunnskap blir møtt med stengte dører.

Drømmen: Tarlochan Singh Badyal betrakter en reklameplakat som viser en tradisjonell ayurvedisk metode for å lindre stress. Han får ikke åpnet sitt ayurvediske senter i Drammen, fordi han mangler eksperter fra India.
Annonse

– Den vestlige verden har gått fra sitt ansvar for menneskers liv.

Tarlochan Singh Badyal ser på meg med alvor i blikket. Det er tidlig sommer i Drammen, men i lokalene hvor han har bygget opp sitt senter for tradisjonell, indisk helsebehandling – ayurveda – stenger nedtrukne persienner solen ute.

Badyal er et skoleeksempel på en godt integrert innvandrer: En self made man, som for snart 40 år siden syklet fra India til Norge, og endte i Drammen ved en tilfeldighet. Han giftet seg med en indisk kvinne som litt senere flyttet til Norge, og i over 25 år har han drevet David Reisebyrå – oppkalt etter den første sønnen deres. Han gir inntrykk av å trives i Norge. Det er som om han først nå legger merke til de kjølige vindene som kan blåse her nord – som om han har oversett dem for lenge, og de har satt seg som en frost i kroppen.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse