Annonse
04:00 - 07. januar 2011

Velkommen til Norge

Du trodde kanskje du skulle få en varm velkomst?

Illustrasjon: Marvin Halleraker, www.marvin.no
Annonse

Min kvinne heter Jessica. Hun har bodd i Norge i to år. Like lenge har vi hatt ublide møter med norske myndigheter. For Jessica er fra Mexico, og det er tydeligvis bare passe greit at hun vil være i landet vårt.

Vi har stått utenfor politiets utlendingsseksjons lokaler i Oslo klokken syv om morgenen, i vinterens iskulde og i sommerens regnfall. Vi har sett at mange rakk å komme før oss, og at køen bak oss fylles opp, opp, opp. Vi har opplevd flere hundre mennesker i en babelsk forvirring løpe mot døren idet politiet åpner huset klokken 0815. Så: Trekke kølapp. Innse at den skal stå latterlig tidlig opp som ikke skal vente en hel arbeidsdag i kø på å få lov til å levere noen dokumenter til den norske stat, bli irettesatt, avvist og regelrett truet. Om man er utlending. Eller gift med en av den sorten. Og bare langsomt går det opp for en at det er et system i det hele – at det rigide systemet, de sure ansiktene, de lange køene kanskje har en funksjon.

Dere har gjort ALT feil, papirene er mangelfulle og vi kommer ikke til å rekke å behandle dette siden dere kommer hit så sent. Du bør reise hjem til Mexico og søke opphold derfra. Første gang Jessica og jeg fikk den beskjeden, ble vi fortvilte. Til Mexico? Vi har jo levert alle papirer, og dét vel innenfor fristen. Mangler det et apostillestempel på skrivet som bekrefter «ineksistens av ekteskap», altså? – Men vi har ringt UDIs servicetelefon fem ganger, og aldri fått beskjed om at vi trenger et slikt stempel. – Dere trenger det. Ingen vits å krangle. – Ja vel, da får vi vel fikse det. Hvor kan vi gjøre det? – Vet ikke. I Mexico. Reis dit og begynn på nytt. – Men vi har jo oversatt alle papirer hos en autorisert oversetter? Og vi viser frem: Fødselsattester, bekreftelse på statsborgerskap, på at man er ugift før man ble gift. Utfylt søknadsskjema, kvittering på betaling av retten til å søke opphold. – Ja, men det mangler et stempel. Reis hjem.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse