04:00 - 11. februar 2011

USAs dobbelte agenda

Det er påfallende at amerikanske og israelske flagg ikke blir brent på Tahrir-plassen i Kairo.

Googles rolle: Wael Ghonim (i midten) er markedssjef i Google og laget nettsiden som inspirerte til opprøret. Etter tolv dager i fengsel var han tilbake hos demondstrantene denne uken. Foto: Tara Todras-Whitehill/Scanpix

«Uansett utfall, kommer det ikke til å være bra for Amerika. Folk som demonstrerer mot Mubarak i Kairo, Alexandria og Suez er ikke Jefferson, Madison og Washington. De er ikke liberale demokrater som tror på universelle menneskerettigheter. De kommer ikke til å være kompiser med USA eller med vår eneste trofaste venn i området, Israel.»

Sitatet er hentet fra den konservative kommentatoren Ben Steins nettdagbok hos The American Spectator denne uken. Det er lett å kritisere hans nedlatende syn på hva 5000 års kulturarv har fostret av tenkende mennesker, og like lett å håne sammenligningen mellom dem og slaveeierne som hamret ut verdens første demokratiske grunnlov. Men Stein har trolig rett; Hosni Mubarak er bedre for tradisjonelle, amerikanske interesser enn de fleste alternativene.

 

Annonse