04:00 - 04. mars 2011

Tysk plagiatdrama

Den populære forsvarsministeren var nødt til å gå, konkluderer tyske kommentatorer.

Høyt fall: Den nå avgåtte forsvarsministeren Karl-Theodor zu Guttenberg var kandidat til å ta over for Angela Merkel. Foto: Michael Sohn/Scanpix

Denne uken ble det klart at Karl Theodor zu Guttenberg måtte fratre sin regjeringspost, i kjølvannet av avsløringene om at han hadde fusket i arbeidet med doktorgraden sin. En politiker hvis popularitet kan sammenlignes med Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre, forsvinner dermed ut i mørket.

Stort tap. Dette er et dobbelt slag for de regjerende kristeligdemokratene (CDU). Partiet sliter allerede tungt på meningsmålingene i forkant av flere viktige delstatsvalg, og tapte nylig Hamburg med en halvering av stemmene siden forrige valg. Nå mister de også partiets kronprins, som mange hadde forventet at ville overta Angela Merkels ledertrøye om noen år. Onsdag kunngjorde Forbundskanslerens kontor at innenriksminister Thomas de Maizière overtar forsvarsdepartementet. Han er som navnet antyder en slektning – nærmere bestemt søskenbarnet – til Øst-Tysklands eneste folkevalgte statsminister Lothar de Maizière, som styrte i en kort periode i 1990 før gjenforeningen.

Protester. Formelt sett besto zu Guttenbergs fusk i at doktorgraden hans inneholdt flere avsnitt som var ordrette gjengivelser av andre tekster, uten at disse var kreditert på behørig vis. Det er også hevdet at han fikk sine assistenter, han var på daværende tidspunkt Forbundsdagsrepresentant, til å hjelpe til med research-arbeidet. I et land som Tyskland, hvor akademiske grader veier så tungt at de fortsatt benyttes i tiltaleformer, ble plagiatavsløringene tatt svært alvorlig. Over 20 000 forskere og studenter underskrev et brev til forbundskansler Angela Merkel, hvor det het at håndteringen av Guttenberg-skandalen var en hån mot både forskerstanden og doktorgradsinstitusjonen. Merkel hadde til det siste forsøkt å forsvare zu Guttenberg, men belastningen ble for tung da også sentrale politikere fra hennes eget parti krevde at han måtte trekke seg.

Annonse