Annonse
04:00 - 24. juni 2011

Tvang er billig, frihet er dyrt

Er retten til å gå til grunne en menneskerett? Ja, mener mindretallet i Paulsrud-utvalget, med støtte fra knickers-sosialisten Ketil Lund.

Annonse

Da jeg i studietiden gikk ekstravakter på en subakutt avdeling på et psykiatrisk sykehus i Oslo sentrum, opplevde jeg en såkalt «utagering» som endret mitt syn på tvang. Pasienten, en spedlemmet unggutt, begynte først forsiktig, så mer og mer voldsomt, å stange hodet i murveggen. Han hadde stemmer i hodet. Da alarmen gikk – alle de ansatte var utstyrt med alarm og nøkkelknippe – gjorde jeg det vi hadde lært på kurs. Jeg brukte tyngden av min egen kropp til å holde pasienten nede på gulvet. Det var fire stykker av oss. Jeg hadde ansvaret fra pasientens knær og nedover. Jeg gjorde meg så tung jeg bare kunne.

 

Mens jeg lå i denne for meg både sjokkerende og absurde stillingen, kunne jeg høre stemmen til en av de fast ansatte, som lå oppe ved hodet og snakket rett inn i øret til gutten, de samme ordene om og om igjen: «Vi er her. Det går bra. Vi er her. Det går bra.» Det overrasket meg den gangen, men jeg hadde virkelig følelsen av å hjelpe mens jeg lå på gulvet, med armene rundt pasientens ben.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt