Annonse
04:00 - 24. juni 2011

Tvang er billig, frihet er dyrt

Er retten til å gå til grunne en menneskerett? Ja, mener mindretallet i Paulsrud-utvalget, med støtte fra knickers-sosialisten Ketil Lund.

Annonse

Da jeg i studietiden gikk ekstravakter på en subakutt avdeling på et psykiatrisk sykehus i Oslo sentrum, opplevde jeg en såkalt «utagering» som endret mitt syn på tvang. Pasienten, en spedlemmet unggutt, begynte først forsiktig, så mer og mer voldsomt, å stange hodet i murveggen. Han hadde stemmer i hodet. Da alarmen gikk – alle de ansatte var utstyrt med alarm og nøkkelknippe – gjorde jeg det vi hadde lært på kurs. Jeg brukte tyngden av min egen kropp til å holde pasienten nede på gulvet. Det var fire stykker av oss. Jeg hadde ansvaret fra pasientens knær og nedover. Jeg gjorde meg så tung jeg bare kunne.

 

Mens jeg lå i denne for meg både sjokkerende og absurde stillingen, kunne jeg høre stemmen til en av de fast ansatte, som lå oppe ved hodet og snakket rett inn i øret til gutten, de samme ordene om og om igjen: «Vi er her. Det går bra. Vi er her. Det går bra.» Det overrasket meg den gangen, men jeg hadde virkelig følelsen av å hjelpe mens jeg lå på gulvet, med armene rundt pasientens ben.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse